Sayfalar

10.19.2011

Evde Kimchi Yapalım!


Lahanalı kimchi (turşu)
Diyor ki, 2 lahana,
2 Kore turbu,
tuz,
şeker,
 1 adet TAZE zencefil,
1 baş sarımsak,
pirinç unu,
(balık sosu),
toz acı biber,
(istiridye),
yeşil soğan,
1 kuru soğan,
pırasa,
(ve eldiven) :-)   lazım geliyor...

Turplu Kimchi (turşu)
İki çeşit yapıcakmış:
Çin usulü, bi de turplu kimchi.
İlk önce Çin usulü...

Kocaman lahanayı ortadan ikiye böl. Kıçlarından azıcık kes. Yıka. Şimdi, her katı tuzla. Tutam tutam aldı tuzları. Yani ne kadardır ki işte, bir tutam bir tutam. :-)

Onu bi kenara koydu. O.o


İkinciye başladı. Büyük Kore turbu. Bizim bildiğimiz turptan da yapılmaz mı? Denemek lazım. -.-"
Soy, diplerini kes. 2 cm lik kes. Onları küp küp kes şimdi. 2x2x2 cmlik gibi. Tuzla.

Onları suya koymuş. Tuzlu su oldu yani. Ve 2 saat beklettikten sonra alt üst etti. Yine 2 saat geçti. Duruladı! O.o
Süzüyor. 3 kez yıka diyor. Sık iyice suyunu çıkar.
Turpları da yıkadı. Süzgeçe koydu.

Şimdi sıra Sosunda! (macunumsu bi şey)

Sweet Rice Flour diyo, bildiğimiz pirinç unu değil mi ya? Türkiye'de tuzlusu var mı ki? O.o :-)

Yarım fincan pirinç unu, 3 fincan su.
Ocağa koy, saydamlaşınca, (mama gibi olmuş) yarım fincan şeker ekle.
Kaynat.
Kaba dök. 1 fincan balık sosu. ( O ne ya, ben dökmem. :p ) Karıştır.
 Kırmızı biber ekle. (Çüş! Koca paketin yarısını döktü. O.o O kadar kırmızı biberi nerden bulucam ben O.o Hem çok acı olur! :s ) Karıştır.
Sarımsak, TAZE zencefil, soğanı rondoda minilt. ::)) Onları da ekle. Karıştır.
Pırasaları jülyen kes. Ekle.
Yeşil soğanı köşeli kes, minikçe, ekle.
Kore turbunu jülyen doğra, ekle. KARIŞTIR. Normal turp koysak. :D
Çiğ istiridyeleri doğra. (Bööööğğğ) :D Ekle, karıştır. Güzel kokuyormuş. Peh! :))
Eldivenlerini giy, bebek! :)
Şimdi, geldik en zevkli kısma. Lahanayı koydu tasa. O sostan sürdü her bir kata.
Dışını mışını iyice sıvazladı. Sonra koydu kaba.
---
Turplu kısım...
Geri kalan sosun içine turpları attı.
Kardı...
Kaba koy.
---
Kapakları kapat. 1 gün beklet diyor.
Sonra aç, bi şey çıkıcak içinden diyo, duman mı ne :D
Tat diyo. Sonra buzdolabında uzuuuun süre saklayabilirmişiz. :))




Pekiymiş, afiyet, bal, şeker olsun.
Yapmayı düşünüyorum.
Tecrübelerimi paylaşacağım a dostlar. :)
~kimyons

4 yorum:

  1. yok yok balıksız heeeç güzel olmuyo chingular :/

    YanıtlaSil
  2. Hey, çok kötü oldu ! :D
    Annemin kapuskasını tek geçerim. :)

    YanıtlaSil
  3. bende yaptım. yapılışını yakında paylasacagım^^ amma ve lakın su an beklemede 2 haftanın dolmasını ıyıce mayalanmasını beklıyorum^^

    YanıtlaSil
  4. içine balık soso,karides suyu ve istirye koymasanız olur öylede güzel oluyo acısınıda kendinize göre ayarlayabilirsiniz arkadaşımla biz yaptık çok güzel di.....

    YanıtlaSil